majmuah 4 2010/2011

majmuah 4 2010/2011
kElmaRiN hAnYa tInGgAl KeNaNgAn...bErsAmA MeMoRi SeMaLaM...,

Monday, August 1, 2011

RAMADHAN DAHULUI KEBERKATAN KURANGKAN PEMBAZIRANAlhamdulillah, setelah setahun berlalu, Ramadhan kini muncul kembali. Bulan yang penuh rahmat dan berkat. Bulan yang di dalamnya terbuka pintu syurga manakala tertutupnya pintu neraka. Bulan pengampunan dan bulan menyucikan diri. Bulan yang nilainya melebihi bulan-bulan yang lain.
Sabda Rasulullah S.A.W bermaksud;
"Sungguh, telah datang padamu bulan yang penuh berkat, di mana Allah mewajibkan kamu berpuasa, di saat dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan, dan di mana dijumpai suatu malam yang dinilainya lebih berharga dari seribu bulan, maka barang siapa yang tidak berhasil beroleh kebaikannya, sungguh tiadalah ia akan mendapatkan itu buat selama-lamanya." (Hadis Riwayat Ahmad, Nasa'i dan Baihaqi)
Bulan Ramadan bukan sahaja bulan kemenangan tetapi juga bulan kesabaran, bulan menyucikan hati dan meningkatkan rohani kepada yang lebih baik dan bersih. Pada bulan ini kita bukan sahaja diuji dengan rasa lapar dan dahaga, malahan turut diuji sejauh mana kita mampu mengawal rasa marah, tamak, syak wasangka, dan segala sifat mazmumah yang harus diganti dengan sifat-sifat ahmudah.
Namun, timbul persoalan, sejauh manakah keistimewaan Bulan Ramadan ini dinikmati dan masih hormatkan masyarakat Islam dengan bulan yang penuh kemuliaan ini?
Jika kita tinjau sambutan bulan Ramadan di setiap negara Islam khususnya, ia amat berbeza sekali. Kenyataan ini turut diakui Pegawai Hal-ehwal Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, Ustaz Khairil Khuzairi Omar. Beliau berkata, kehadiran Ramadan sebenarnya mendatangkan reaksi yang berbeza-beza daripada pelbagai lapisan masyarakat.
...................... Untuk mendapatkan artikel sepenuhnya, sila dapatkan ILUVISLAM Bil 73 : RAMADHAN AL-MUBARAK BULAN PENYUCIAN JIWA yang berada di pasaran.

Rencana ini dimuatkan dalam tabloid iLuvislam edisi ke-73. Antara rencana menarik dalam keluaran minggu ini adalah :
  • Anggaplah Ini Ramadhan Yang Terakhir
  • Lebihkan Bertakwa Bukan Banyakkan Makan
  • Istiqamah Beramal Bagi Meraih Cinta-Nya
  • Ubat Kuat, Bahagia Atau Derita?
  • Amar Makruf Nahi Mungkar Di Bulan Ramadhan
  • SMS Itu Tentang Kematian
  • Rahsiakanlah.. Itu Lebih Baik!
  • Menanti Ramadhan Mampukah Kita Bertemu Lagi?
  • Dan macam-macam lagi..

  No comments:

  Post a Comment